Een klein huisje in je achtertuin als oplossing voor de woningnood? Volgens ondernemer Matthijs Rolleman kan het zomaar eens de uitkomst zijn voor startende huurders die nu amper aan een woning kunnen komen. Via sociale media zoekt hij mensen die een microwoning in hun tuin willen plaatsen. Een experiment met zo’n kleine woning in Gouda moet huizeneigenaren en gemeentes over de streep trekken voor het project.
Door zogeheten microwoningen van zo’n 20 tot 25 vierkante meter bij mensen in de tuin te plaatsen, creëer je extra woonruimte. Dat is het plan van Rolleman. “Als mensen een stukje grond overhebben en iets willen doen voor de maatschappij, kunnen wij daar een woning plaatsen. Startende huurders die moeite hebben met het vinden van een huis kunnen daar intrekken. Zo komen die twee groepen samen”, zegt hij tegen EditieNL. Hij doelt met name op begin-twintigers die bij hun ouders weg willen maar moeite hebben met het vinden van een woning.
Studioappartement
In de achtertuin van iemand anders wonen klinkt misschien niet ideaal, maar is volgens Rolleman geen spelbreker. “We letten op de privacy door bijvoorbeeld een aparte ingang te maken naar de tuin.”
“Volgens mij vinden mensen het prima op die manier. Mijn telefoon staat namelijk roodgloeiend.” Voornamelijk starters die moeite hebben met het betreden van de woningmarkt nemen contact met hem op. “Maar ik heb ook ouderen gesproken die kleiner willen wonen, zodat hun woning weer vrijkomt voor een jong gezin.”
Het concept van de microwoning wordt veel vergeleken met die van de tiny house-beweging. Onterecht, als het aan de ondernemer ligt. “Een tiny house hangt vooral samen met een linkse ideologie die staat voor duurzaamheid. Een microwoning staat overal los van en is gewoon een klein huis om lege grond efficiënt te gebruiken.” Zelf vergelijkt Rolleman het met een studioappartement.
Over de streep
Inmiddels hebben zich twaalf particulieren bij hem gemeld om een huisje te laten plaatsen in hun achtertuin. “Sommigen hadden het er ook over om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in zo’n microwoning. Dat is best een goed idee, omdat iedereen dan zijn eigen leefruimte behoudt.”
Bij een woningeigenaar in Gouda wordt nu het eerste project in gang gezet, maar dat kost tijd. Juridisch gezien mag er namelijk niet zomaar iemand wonen op een stuk grond dat daar in eerste instantie niet voor is bestemd. “We vragen de gemeente eigenlijk om voorbij hun eigen regels te kijken en dat is lastig. Maar als ze over de streep gaan, kunnen we laten zien dat het gewoon kan en een goede oplossing is.”
Flinke prijs
Als je ervoor kiest om zo’n huisje in je tuin te laten plaatsen, kost het je niks. “Wij verzorgen eigenlijk alles.” Wel word je als eigenaar de verhuurder van de microwoning en ontvang je een deel van de huur die de bewoners moeten betalen.
De huurprijs van de woningen ligt niet vast. “Dat is afhankelijk van de grootte en omgeving van de woning. In en rond Amsterdam kun je denken aan 700 tot 800 euro.” Misschien een flinke prijs voor een startende huurder, denkt ook Rolleman. “Het kan altijd goedkoper, maar waar vind je nu een woning met alles erop en eraan voor die prijs?”