Verzekeraars schatten de kans dat Rusland de komende vijf jaar niet al zijn schulden kan afbetalen op 88 procent, meldt marktonderzoeker CMA woensdag. Maandag werd die kans nog op minder dan 78 procent geschat. De beurzen houden steeds meer rekening met een faillissement van het land.
Financiële markten houden steeds meer rekening met een faillissement van Rusland door de aanscherping van internationale sancties wegens de oorlog in Oekraïne. Het wordt voor kredietverstrekkers steeds duurder om zich te verzekeren tegen wanbetaling door de Russische overheid.
Volgens CMA, een marktonderzoeker voor de schuldenmarkt, is er volgens verzekeraars een kans van 88 procent dat Rusland de komende vijf jaar aflossingen of rentebetalingen op schulden mist. Maandag werd die kans nog op net geen 78 procent geschat, meldde het onderdeel van marktanalist ICE Data Services.
Rusland heeft te maken met veel financiële sancties, waaronder een bevriezing van de buitenlandse bezittingen van de Russische centrale bank. Daardoor is de Russische regering de toegang kwijt tot een groot deel van haar internationale reserves. Ook zijn veel Russische banken uitgesloten van het internationale berichtensysteem SWIFT, waar veel transacties mee worden geregeld.
Eerder werden afbetalingen van schulden nog buiten de sancties gehouden. Maar sinds maandag laat het Amerikaanse ministerie van Financiën “geen enkele afbetaling van schulden in dollars door de Russische overheid vanuit rekeningen bij Amerikaanse financiële instellingen” meer toe, liet een woordvoerder weten.
Rusland moest maandag 84 miljoen dollar (ruim 77 miljoen euro) aan rentes betalen op een dollarlening. Ook verliep de deadline om het laatste deel van een lening van 2 miljard dollar terug te betalen aan schuldeisers. Rusland heeft nog dertig dagen respijt om te betalen, anders is het land officieel een wanbetaler.