In Nederland blijven de horeca, evenementenbranche en cultuursector dicht, zo heeft premier Mark Rutte op een persconferentie bevestigd. Wel komen er enkele versoepelingen.
“Van alle kanten” neemt de druk toe om de coronamaatregelen te versoepelen, zei de regeringsleider. Dat begrijpt hij naar eigen zeggen. Naar aanleiding van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) ziet de Nederlandse regering ook ruimte om regels los te laten, maar dat biedt nog niet voor alle sectoren soelaas. De horeca, de evenementensector en de culturele sector moeten nog even dicht blijven.
De regering wil het gebruik van medische mondmaskers aanmoedigen, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Ze zijn dus niet verplicht, maar het is wel een dringend advies.
Het aantal plekken waar wordt aangeraden om ze te dragen, wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondmasker te dragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is ook om vanaf nu om wegwerpmondmasker te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.
Versoepelingen
• Vanaf zaterdag mogen de Nederlanders weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee. Wel mag men niet meer dan een huishouden per dag bezoeken.
• Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur, binnen en buiten. Publiek is evenwel niet toegestaan.
• Winkels, kappers, universiteiteten en sexshops mogen heropenen. Om 17 uur moeten de winkels evenwel dicht, de afstandsregels en mondmasker zijn verplicht. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20 uur.
• De quarantaineplicht vervalt voor wie een boosterprik heeft gekregen of dit jaar besmet is geraakt.
Rutte benadrukte dat nu eenmaal niet alles tegelijk open kan. Daarvoor zijn de besmettingsaantallen eenvoudigweg te hoog.
Met het versoepelde maatregelenpakket dat de regering aankondigde, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. “Dat zijn enorme aantallen”, erkende de premier.
Op dinsdag 25 januari komt er een nieuw “weegmoment” met als prioriteit de horeca en cultuursector.