Topbelegger Jeremy Grantham heeft gewezen op wat hij ziet als de vierde “superzeepbel” in de Verenigde Staten in de afgelopen eeuw, en gewaarschuwd dat de S&P 500 index met 43 procent kan inzakken tot ongeveer 2.500 punten, wanneer die zeepbel uiteenspat.
De ervaren investeerder en mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO legde tijdens een interview bij Fox Business uit hoe beleggers hun portefeuilles het beste kunnen positioneren tegen een achtergrond van historische speculatie en de “gevoelige kenmerken van krankzinnig beleggersgedrag.”
“Wat ik zou doen is ervoor te zorgen dat je wat kasreserves hebt,” zei hij. “Er kunnen de komende paar jaar geweldige koopkansen komen.”
De marktkenner heeft eerder gezegd dat hij contanten achter de hand houdt zodat hij die makkelijk kan inzetten, evenals kleine hoeveelheden goud en zilver.
“Ten tweede zou ik proberen Amerikaanse aandelen te mijden,” zei Grantham. “Als je er toch wat aanhoudt, zou ik die van hoge kwaliteit houden. Zij doen het altijd beter tijdens een ernstige schok.”
Grantham, die meermaals heeft gewaarschuwd dat beleggers zijn verwikkeld in een historische zeepbel, zei dat een op hande zijnde crash van de S&P 500 een kredietcrisis met zich mee zal brengen.
“Daarom zijn ‘blue chips’ een aanrader. Voorkom schulden. En mijd voor zover mogelijk de VS. Dat is de meest overgewaardeerde markt,” zei hij.
“Onroerend goed is overal ter wereld overgewaardeerd. Maar aandelenmarkten buiten de VS zijn opmerkelijk genoeg niet zo slecht. Zij zitten in een stijgende lijn. Ze zijn veelal overgewaardeerd, maar ze zijn normaal overgewaardeerd,” voegde hij toe.
“En er zijn enkele goedkope landen. Japan ziet er vrij goedkoop uit, het VK is niet slecht.”
Hij was ook positief over opkomende markten, waar beleggers volgens hem koopjes kunnen vinden. “Als je op zoek bent naar goedkope aandelen, groei versus waarde; groei heeft een ongekend decennium gehad,” zei hij. “Het is waarschijnlijk weer de beurt aan goedkope aandelen.”
Grantham heeft eerder de Federal Reserve bekritiseerd omdat die geen rekening zou houden met de pijn voor beleggers nadat een marktzeepbel uiteenspat.
“Een van de belangrijkste redenen dat ik een hekel heb aan superzeepbellen – en het de Fed en andere financiële autoriteiten kwalijk neem dat ze die toestaan en faciliteren – is de niet-erkende schade die zeepbellen veroorzaken wanneer ze leeglopen en onze welvaart verminderen,” schreef Grantham vorige maand in een notitie.