© ANP Vooral aan de kust kan de wind flink tekeergaan (archieffoto)
Behalve windstoten gaat storm Corrie morgen ook voor een ‘zeer hoge’ waterstand zorgen. Dat kan op sommige plekken leiden tot wateroverlast. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn extra alert. Waarschijnlijk zullen een aantal stormvloedkeringen gesloten worden.
Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen RTL Nieuws. Er is geen reden voor paniek. “Dit soort waterstanden komen eens in de 2 tot 5 jaar voor. Morgen in de middag kunnen ‘buitendijkse gebieden onderlopen, maar daar zijn deze gebieden ook voor bedoeld. Om te voorkomen dat andere gebieden ook onder water komen te staan zullen we de Haringvlietsluis en de Hollandse IJsselkering morgen zo goed als zeker sluiten.”
Springtij
De hoge waterstand wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoger getij (het is springtij op 3 februari) en storm Corrie, die morgenochtend zeer vroeg ons land zal aandoen.
“Het begint morgenochtend vroeg, eigenlijk aan het einde van de nacht, in het noordwesten van het land en de wind zal zich in de loop van de ochtend over ons land verspreiden”, zegt Philippe Schambergen van Buienradar.
Zeer zware windstoten
De storm bereikt tussen 9.00 uur en 13.00 uur het hoogtepunt. “Er kunnen dan langs de hele westkust, het IJsselmeer- en Waddengebied zware windstoten ontstaan van 100 tot 110 kilometer per uur. In het uiterste noordwesten kunnen zelfs zeer zware windstoten ontstaan tot 120 kilometer per uur.”
Maar ook in het binnenland kan het morgen flink tekeergaan. “Iets verder landinwaarts komen er windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur, en in het binnenland spreken we van zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.” Alleen het noordoosten van Nederland blijft de zware windstoten waarschijnlijk bespaard.
Code geel
Om te waarschuwen voor (zeer) zware windstoten heeft het KNMI alvast voor maandag code geel uitgeroepen. Die waarschuwing geldt voor het hele land. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder van de windstoten ondervinden. “Je moet wel oppassen. Zeker als je de weg op gaat. Vooral op bruggen of andere plekken waar de wind vrij spel heeft, kan je zo’n windstoot wel voelen. Beide handen aan het stuur dus.”
Schambergen verwacht niet extreem veel schade door storm Corrie. “Het is wel verstandig om losse spullen, zoals een trampoline of tuinmeubels die weg kunnen waaien, op te bergen. Maar zoals het er nu uitziet lijkt het een ‘huis-tuin-en-keuken-storm’, zoals we die wel vaker hebben.”
Wel is het al even geleden dat het in Nederland flink waaide. “Het kan daarom zo zijn dat bomen die al langer op omvallen stonden, nu wel sneuvelen.”
Sneeuw in Limburg
Behalve een hoge waterstand en wind hebben de weergoden morgen ook nog sneeuw voor ons in petto. “In het zuiden van Limburg kan wat natte sneeuw vallen. Op de Vaalserberg bestaat de kans dat het even blijft liggen.”
Vorig jaar zorgde de harde wind in februari voor de ideale omstandigheden om te snowkiten. Kijk hier de beelden terug:
Storm Corrie is morgen in de loop van de middag over het hoogtepunt heen, al blijft het ook dan hard waaien en moet je rekening houden met harde windstoten, zegt Schambergen. “Morgenavond neemt de wind af, maar ook dinsdag gaat het overdag nog stevig waaien. Pas woensdag krijgen we weer wat rustiger weer.”
Stilte voor de storm
Gisteren stond er al flink wat wind en dat zorgde in het noorden van het land voor schade. Toch is het vandaag gewoon rustig weer. “Een soort rustdag”, zegt Philippe Schambergen van Buienradar. “Of beter gezegd: stilte voor de storm.”
Bekijk hier hoe hard het op dit moment bij jou waait: