Onderzoeksjournalisten als Tim Hofman doen er goed aan om hun rug recht te houden als zij enige tegenwerking ondervinden. Dat is de reactie van journalistenvakbond NVJ op de aangifte die de vakbond van fiscusambtenaren tegen het programma BOOS heeft ingediend. De vakbond wil niet dat Hofman en zijn team belastingambtenaren vragen hun collega’s te verklikken die fouten hebben gemaakt in de toeslagenaffaire.
“Journalisten worden geacht hun werk op een behoorlijke manier te doen”, legt NVJ-woordvoerder Paul Teixeira uit. “Zorg dat je bronnen op orde zijn, pleeg hoor en wederhoor. Maar als die voorwaarden kloppen, moeten BOOS en Hofman zich zeker niet laten weerhouden door zo’n oproep van de vakbond. Ik denk dat het team met de uitzending over The Voice zeker bewezen heeft dat zij het vak zeer serieus nemen.”
Volgens Texeira staat de aangifte van de vakbond niet op zichzelf. “Waarschuwingen voor publicatie, telefoontjes met verzoeken om teksten aan te passen of dreigen met juridische procedures zijn zo oud als het vak zelf”, aldus de NVJ-zegsman. “Zeker in de onderzoeksjournalistiek gebeurt dat vaker dan je zou willen: belanghebbenden die willen voorkomen dat zaken boven water komen. Maar het is een groot recht dat journalisten dat soort signalen naast zich neer mogen leggen als het publieke belang groter is.”
Texeira voegt daaraan toe dat de journalisten van Trouw en RTL Nieuws die de toeslagenaffaire onthulden ook jarenlang werden gefrustreerd in hun werk. “Het is aan de rechter om te oordelen of BOOS te ver gaat met deze oproep”, besluit hij. “Het is ook het recht van belanghebbenden om aangifte te doen als zij het gevoel hebben dat zij benadeeld worden.”