Bij Mores, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector, zijn sinds de BOOS-uitzending over The voice of Holland zestig meldingen binnengekomen.
De helft van die meldingen kan volgens staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media leiden tot een strafrechtelijk onderzoek.
Het aantal vertrouwenspersonen van het meldpunt is opgevoerd van twee naar acht, zei Uslu na haar gesprek met mediabazen over omgangsnormen binnen de sector. Ze ging naar aanleiding van de onthullingen over het wangedrag bij The Voice om tafel met onder anderen Talpa-baas John de Mol, de voorzitter van de NPO en de directeur van RTL.
Uslu bepleit nu een gezamenlijke aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de mediawereld. Ze wil daarom vaker om tafel met “omroepen, producenten en mediabedrijven, maar ook experts op het gebied van seksueel geweld, gedrag en sociale veiligheid, psychologen, het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur”. Ze wil het gesprek over normen binnen de mediasector “initiëren, aanjagen en soms uitdagen”.
De staatssecretaris reageerde vorige week fel op de uitzending van BOOS. De verhalen van slachtoffers maakten haar misselijk, vertelde ze. Uslu was ook kritisch op het optreden van De Mol. Of ze hem daar streng op aangesproken had, wil ze niet zeggen. Ze heeft het vooral gehad “over hoe het met het bedrijf en de medewerkers gaat en wat er gedaan wordt”.
Bron: NU.nl