Op zo’n vier uur rijden van Utrecht ligt een stad waar het heden en het verleden elkaar naadloos tegenkomen. Een stad waar het gehele oude centrum op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, die uitstekend lopend of fietsend te ontdekkend is, maar waar je net zo snel ook in het gratis OV stapt. De plek? Luxemburg-Stad.
Actief
Omdat Luxemburg-Stad perfect is om te voet te ontdekken, parkeren fotograaf Mark Bogema en ik de auto bij Hotel Graace, waar we ook overnachten. Aangezien het openbaar vervoer in heel Luxemburg gratis is, laten we de auto voor wat ‘ie is en stappen we in de bus naar het centrum. Zowel bussen als trams rijden hier af en aan, dus je hoeft nooit lang te wachten om naar je plaats van bestemming te reizen. Wil je nog meer van de stad zien en lekker actief bezig zijn? Huur dan een Vel’oh fiets. Luxemburg-Stad heeft veel fietspaden en is relatief rustig, dus de fiets is een veilige, duurzame en snelle manier om je van A naar B te verplaatsen. Een van de mooiste fietstochten in de stad leidt je in 90 minuten door het gehele UNESCO-werelderfgoed en laat je alle hoogtepunten van de oude stad zien.
© Aangeboden door Lonely Planet
Oud en nieuw
Onze verkenningstocht door Luxemburg-Stad begint in Kirchberg, een groene wijk in de “nieuwe” stad, waar het heden en het verleden elkaar tegemoetkomen. Dit is uitstekend te zien bij het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM). Niet alleen de collectie is hier interessant, maar het gebouw zelf is een samenvoeging van de hypermoderne architectuur van Ieoh Ming Pei, dezelfde architect als de piramide van het Louvre, en de oude vestingwerken van de stad. We lopen om het museum heen en kijken over het Pfaffenthal, het rivierdal van de Alzette, naar de oude binnenstad. Hoewel de moderne architectuur van het MUDAM en het buitenaards ogende Philharmonie Luxembourg een wereld met verschil is van het oude Luxemburg, biedt deze plek wel het mooiste uitzicht op het UNESCO-werelderfgoed aan de andere oever.
© Aangeboden door Lonely Planet
Pfaffenthal
Om van Kirchberg weer terug naar het centrum te reizen kunnen we met de tram via de brug over de Alzette. Maar, veel leuker is om de nieuwe kabeltram (funicular) naar beneden te nemen. Deze tram verbindt het treinstation met het bus-, tram- en fietsnetwerk van de stad. In 63 seconden dalen we af naar het Pfaffenthal om daar weer uit te stappen. We steken de kabbelende Alzette over en lopen een lieflijk klinkerstraatje in met allerlei oude huisjes. Ecter bevinden de vestingwerken zich nog zo’n 70 meter boven ons. Om die te bereiken nemen we de glazen panoramalift. In luttele seconden zoeven we van het dal weer naar de heuveltop, met een prachtig uitzicht als klap op de vuurpijl.
© Aangeboden door Lonely Planet
UNESCO-werelderfgoed
Eenmaal weer boven vervolgen we onze weg door de voormalige vestingwerken met een wandeling door de stad. We lopen langs de oude kazematten, de schitterende Sint-Michielskerk en natuurlijk het Groothertogelijk Paleis. Alles in het centrum is goed te lopen en het werelderfgoed wordt constant afgewisseld met leuke koffiezaakjes en hippe restaurants. Om even bij te komen van alle indrukken eten we onze lunch bij Bazaar, een populair restaurant op de hoek van Place Guillaume II, waar je de lekkerste mezze bestelt. Leuk detail: Guillaume II is de Franse naam voor onze eigen koning Willem II, die ook Groothertog van Luxemburg was. En zo eindigen we onze tocht langs het UNESCO-werelderfgoed op een stukje gedeelde geschiedenis voordat we weer een bus naar het hotel pakken.
Zin gekregen om zelf Luxemburg-Stad en de omgeving eromheen te ontdekken? Begin je reis op visitluxembourg.com/nl/100thingstodo.
© Aangeboden door Lonely Planet
Make it happen
Luxemburg-Stad is gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland en België. Vanaf Utrecht rijd je in zo’n 4 uur naar de stad, maar trek genoeg tijd uit om af en toe te stoppen en van het mooie landschap te genieten. Ook de trein is een goede optie: reis dan via Amsterdam en Brussel of via Maastricht. Tweedeklas openbaar vervoer is gratis in Luxemburg, dus je betaalt alleen de tickets in Nederland en België.
Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Luxembourg. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.
Auteur: Tjitske Kingma
Openingsbeeld: Mark Bogema