De Amsterdamse handelaar in groene stroom, biobrandstoffen en emissierechten STX is in aanvaring geraakt met een voormalig bestuurder en aandeelhouder, die na zijn vertrek een concurrerend bedrijf is begonnen. STX probeert dit uit alle macht te voorkomen, maar heeft al twee rechtszaken verloren.
Dat blijkt uit een maandag openbaar geworden uitspraak van de Amsterdamse voorzieningenrechter.
Handelaar emissierechten
STX werd in 2005 opgericht door beurshandelaar Tim van den Noordt, en groeide sindsdien uit tot een bekende handelaar in ‘groene’ waardepapieren als emissierechten, groene stroom en biobrandstoffen. Daarnaast handelt het bedrijf ook in traditionele effecten, zoals bedrijfsleningen.
Afgelopen jaren zag het bedrijf een trits medewerkers vertrekken en voor zichzelf beginnen. Zo zetten vier ex-werknemers in 2020 effectenmakelaar Impact Capital op, die zich richt op lastig verhandelbare obligatieleningen.
Conflict
Nu blijkt dat datzelfde jaar ook managing director Philip van Dijk, die sinds 2013 voor STX werkte, vertrok. Van Dijk was opgeklommen tot bestuurder van de hele groep, en had zich in 2017 ingekocht als aandeelhouder.
Daarbij had hij de afspraak gemaakt dat het bedrijf hem bij een eventueel vertrek niet onredelijk lang aan een non-concurrentiebeding zou houden, zodat hij binnen afzienbare tijd weer in dezelfde markt aan de slag kon.
Uitkoopmiljoenen
Toch raakte Van Dijk na zijn vertrek in juni 2020 in aanvaring met zijn ex-werkgever. Uiteindelijk werden de partijen het wel eens over de terugkoopprijs van zijn aandelen, voor een bedrag van bijna 4,9 miljoen euro. Maar het bedrijf eiste dat hij dan ook langdurig geen concurrerende activiteiten zou ontwikkelen.
“STX gaat de prijs […] niet betalen met de wetenschap dat jij binnen korte tijd daarna STX gaat beconcurreren”, schreef het bedrijf in een mail. “STX kan het niet toestaan dat je met miljoenen euro’s op zak die je aan een transactie met STX hebt verdiend vervolgens juist STX zou kunnen beconcurreren.”
Concurrent
Van Dijk wilde echter blijven vasthouden aan de oorspronkelijke afspraken. In november won hij over het non-concurrentiebeding een kort geding, waardoor hij begin dit jaar kon starten als directeur en aandeelhouder van het bedrijf Caely Renewables, dat actief is in dezelfde markt als STX.
Over de uitkoop van de aandelen bleven de partijen doorruziën. STX eist dat Van Dijk zijn belang in het bedrijf zou verkopen tegen de eerder afgesproken prijs. Maar daarmee gaat de ex-directeur niet meer akkoord. Hij wil er nu de huidige, waarschijnlijk hogere, marktprijs voor.
Nieuwe rechtszaak
Daarop sleepte het bedrijf Van Dijk voor de rechter, om de uitkoop tegen de oude prijs af te dwingen. Ook probeerde STX opnieuw een verbod te krijgen op diens concurrerende activiteiten. Volgens STX is Caely een ‘copycat’-bedrijf en moet de termijn van het non-concurrentiebeding pas ingaan nadat de aandelen zijn overgedragen.
Uit de recente uitspraak van de Amsterdamse voorzieningenrechter blijkt dat STX ook deze zaak heeft verloren. De rechter vindt het begrijpelijk dat Van Dijk de uitkoop van de aandelen opnieuw wil bespreken, en oordeelt dat hij met zijn nieuwe bedrijf verder kan.
Van Dijks advocaat (en broer) Willem van Dijk zegt ‘zeer tevreden’ te zijn met de nieuwe uitspraak. “Wij hadden deze uitspraak wel verwacht. Nederland gaat internationaal gezien behoorlijk ver met concurrentiebedingen in arbeidscontracten. Door dat te verbinden aan een aandelenbelang is dat in dit geval gebruikt om iemand tot het einde der tijden zakelijk buiten spel te kunnen zetten. Er is terecht geoordeeld dat dat niet door de beugel kan.”
Conflict niet voorbij
Van Dijk benadrukt dat het conflict hiermee nog niet voorbij is, omdat er nog geen deal is over de uitkoop van de aandelen. “Hiermee is een slag gewonnen, maar de oorlog helaas nog niet. Er lopen nog verschillende procedures. STX is in beroep gegaan tegen beide kortgedingvonnissen en er loopt nog een bodemprocedure van ons. Wij zien ook de uitkomsten daarvan met vertrouwen tegemoet.”
Oprichter Tim van der Noordt en STX reageerden niet op verzoeken om commentaar.
Geschiedenis herhaalt zich
Pikant is dat handelshuis STX ooit zelf werd opgericht door voormalige werknemers van de destijds gerenommeerde Amsterdamse obligatiehandel Wallich & Matthes. Mede als gevolg van te hoge kosten en het vertrek van een aantal medewerkers raakte dat bedrijf later in de financiële problemen, en werd in 2018 opgedoekt.
Werknemers klaagden destijds dat als zij een ongunstige afkoopregeling niet zouden ondertekenen, zij aan hun non-concurrentiebeding zouden worden gehouden.