Corona in het onderwijs De scholen zijn open, maar veel leerlingen zitten alsnog thuis door de strenge quarantaineregels. Kinderarts Károly Illy zegt vrijdag bij het OMT-overleg te gaan pleiten voor versoepeling van die regels in de klas.
Dinsdagavond om half elf stuurde Marieke Laumans weer een klas naar huis. De zesde op rij. Woensdagochtend volgde nummer zeven. Waarmee, zegt ze, de helft van haar school nu „plat ligt”. Laumans, directeur en bestuurder van de Amsterdamse School voor Opvoeding en Onderwijs, heeft het helemaal gehad met corona. En vooral met de quarantaineregels voor leerlingen die voorschrijven dat bij drie besmettingen de hele klas in quarantaine moet. „Het is een gekkenhuis”, zegt ze aan de telefoon. „Behalve zeven klassen zitten de gymdocent, twee onderwijsassistenten en twee leraren thuis met corona. Niet te doen.”
De scholen zijn officieel open, in de praktijk zitten duizenden leerlingen thuis in quarantaine. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk. Het zijn dagkoersen: de ene leerling test vandaag positief op corona, de ander mag morgen weer naar school. Wat wel zeker is: geen school ontkomt eraan. Alle scholen hebben leerlingen of hele klassen thuis zitten, bevestigt een woordvoerder van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. „Het verzuim is vele malen hoger dan gemiddeld. Een verschrikkelijk lastige situatie voor scholen.”
Vrijdag komt het OMT bij elkaar om onder andere over de quarantaineregels voor leerlingen te praten. OMT-lid en kinderarts Károly Illy gaat ervoor pleiten dat die worden aangepast, zegt hij. „Er worden nu zó veel klassen naar huis gestuurd. Dat is schadelijk voor kinderen en het is naar mijn overtuiging niet nodig. Kinderen worden nauwelijks ziek van de Omikronvariant.”
Hoe de quarantaineregels worden versoepeld, daar wil Illy nog niet op vooruitlopen. Wel wijst hij op andere maatregelen: meer gebruik van sneltesten bijvoorbeeld, ook voor jongere leerlingen. „We zullen iets moeten verzinnen, waarbij we de veiligheid in acht houden en tegelijkertijd zorgen dat leerlingen zoveel mogelijk naar school kunnen.”
De quarantaineregels zijn sinds dit weekend al soepeler. Wie langer dan een week geleden is geboosterd, hoeft bijvoorbeeld niet meer in quarantaine. Voor geboosterde leraren een uitkomst, maar ongeboosterde leerlingen hebben er niets aan.
Scholierenorganisatie LAKS krijgt dagelijks vragen van met name eindexamenleerlingen.
„Zij zitten massaal thuis, maar krijgen geen online onderwijs”, zegt LAKS-voorzitter Iben Maas. „Daar maken ze zich veel zorgen over: de eindexamens zijn al over een paar maanden.” Die gaan, als het goed is, dit jaar gewoon door. Eindexamenkandidaten krijgen wel een extra herkansing, maar mogen niet, zoals vorig jaar, een vak ‘wegstrepen’. Dat geeft stress, zegt Maas.
Ook ouders van schoolgaande kinderen maken zich zorgen. Omdat zij noodgedwongen thuis moeten blijven als hun kind in quarantaine moet, maar ook omdat de adviezen van de GGD niet altijd even duidelijk zijn. „We maken er grappen over in de lerarenkamer”, zegt schooldirecteur Laumans. „Als het advies van de GGD niet bevalt, bel dan nog maar een keer en je hoort iets anders.”
In enkele gevallen adviseerde de GGD om jonge kinderen met corona volledig te isoleren, waardoor zij een week alleen op hun kamer zouden moeten doorbrengen. Kinderarts Illy schrikt daarvan, zegt hij. „Een kind met corona kan niet naar school of naar de sportclub, maar je sluit het natuurlijk niet in z’n eentje als een soort Assepoester op. Dat gaat veel te ver.”
Een woordvoerder van de GGD laat weten „niet uit te sluiten” dat dit strenge isolatie-advies de laatste dagen is gegeven. „We zijn op dit moment druk bezig de adviezen van afgelopen vrijdag te verwerken. Daardoor is er misschien wat onduidelijkheid ontstaan.” Dus een kind in de basisschoolleeftijd hoeft niet in z’n eentje in isolatie? Nee, zegt de woordvoerder. „Dat is bij jonge kinderen niet te doen en niet gewenst.”
Studenten in het mbo en aan hogescholen en universiteiten mogen sinds deze week weer naar de campus, maar zitten ook nog vooral thuis achter een beeldscherm. Veel opleidingen, variërend van mbo’s tot universiteiten, geven de komende weken nog online onderwijs. „We hoorden pas vrijdagavond dat we maandag weer open mochten”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. „Sommige opleidingen konden probleemloos switchen naar fysiek onderwijs, voor anderen was er te weinig tijd om het hele rooster weer om te gooien.”
Bovendien is het tentamentijd, zegt Limmen. „Dat maakt het logistiek ook lastig. De tentamens zijn meestal wél op de instellingen. Je kunt moeilijk zeggen: het tentamen gaat niet door, omdat we hier nu college moeten geven.”
Limmen verwacht dat bijna alle studenten over een kleine twee weken, als het tweede blok begint, weer live onderwijs krijgen. Er geldt wel een maximale groepsgrootte van 75. Daardoor zullen de grotere hoorcolleges voorlopig nog online gegeven worden. Limmen gaat binnenkort met het kabinet praten over de langere termijn. „We willen af van deze knipperlichtsituatie. Open, dicht, open, dicht: dat willen we niet meer. Er moet stabiliteit en rust komen voor onze studenten.”
Bron: NRC