Uit Australische vergelijkende gegevens blijkt dat COVID-19-vaccins de grootste hoeveelheid bijwerkingen van het land veroorzaken.
Uit het laatste rapport over bijwerkingen van vaccins in West-Australië is gebleken dat COVID-19-vaccinaties 24 keer zoveel bijwerkingen veroorzaken in de staat vergeleken met alle andere vaccins.
Volgens het vaccinveiligheidsrapport van de staat ( pdf ) hebben de COVID-19-vaccins aangetoond dat voor elke 100.000 toegediende COVID-19-vaccins er 264 bijwerkingen na immunisaties (AEFI’s) werden geregistreerd.
Voor alle andere vaccinaties werden 11,1 AEFI’s geregistreerd, waardoor de kans dat de COVID-19-vaccins tot bijwerkingen leiden 23,8 keer groter is dan de niet-COVID-19-vaccins.
Het aantal bijwerkingen varieerde tussen de verschillende typen COVID-19-vaccins.
Het Spikevax (Moderna)-vaccin registreerde 281,4 AEFI’s per 100.000 doses, Comirnaty (Pfizer) registreerde 244,8, en het Vaxzevria (AstraZeneca)-vaccin, dat uit het vaccinprogramma werd verwijderd nadat er berichten waren verschenen over bloedstolling bij jongere mensen, registreerde 306.
Bijwerkingen na vaccinatie kunnen variëren van mild, zoals een pijnlijke arm, tot ernstige aandoeningen, zoals anafylaxie, trombose met trombocytopeniesyndroom (TTS), Guillain-Barré-syndroom (GBS), myocarditis en pericarditis.
Samenwerking gaat verder met 3-in-1 Super Jab
Ondanks deze zorgen betekent het partnerschap van de Australische regering met Moderna om vaccins te produceren met behulp van experimentele messenger-RNA-technologie ter voorbereiding op de volgende pandemie dat deze vaccins een blijvertje zijn.
Het bedrijf heeft een trifecta-prik opgezet om de belangrijkste ademhalingsvirussen – griep, COVID-19 en RSV – aan te pakken, om zijn marktaandeel te behouden te midden van de dalende inkomsten van vaccinbedrijven naarmate de gezondheidscrisis afneemt.
De verkoop van Moderna’s COVID-19-vaccins van 18,4 miljard dollar in 2022 zal naar verwachting dit jaar dalen tot 5 miljard dollar.
Onlangs kreeg het van de Australische autoriteit versnelde goedkeuring voor medicijnen voor zijn mRNA-1345 (RSV-vaccin), wat betekent dat het bedrijf de vaccins in Australië zal kunnen lanceren vóór enig ander land ter wereld.
Een woordvoerder van de Australische Therapeutic Goods Administration vertelde de Epoch Times dat Moderna op 30 maart een versneld goedkeuringsproces kreeg nadat het aan alle volgende criteria had voldaan:
- het medicijn is nieuw
- het geneesmiddel is bedoeld voor de behandeling, preventie of diagnose van een levensbedreigende aandoening
- er zijn geen andere geneesmiddelen die bedoeld zijn om de aandoening te behandelen, te voorkomen of te diagnosticeren opgenomen in het Australische geneesmiddelenregister of er is substantieel bewijs dat dit geneesmiddel een significante verbetering oplevert in de werkzaamheid of veiligheid van de behandeling, preventie of diagnose van de aandoening vergeleken met die goederen die al in het register zijn opgenomen
- er is substantieel bewijs dat het geneesmiddel een grote therapeutische vooruitgang biedt.
De fase 3-klinische onderzoeken naar Moderna’s mRNA-versie van het seizoensgriepvaccin waren echter teleurstellend en lieten een hoog aantal bijwerkingen zien.
Hoewel het vaccin een sterke immuunrespons genereert tegen de A-stammen van de griep, is de werkzaamheid tegen de B-stammen niet beter dan de bestaande goedgekeurde vaccins.
Bovendien rapporteerde 70 procent van de proefdeelnemers die de injectie kregen bijwerkingen zoals hoofdpijn, zwelling en vermoeidheid, vergeleken met 48 procent voor het conventionele griepvaccin.
Bron(nen) : Jessie Zhang
Jessie Zhang is een verslaggever gevestigd in Sydney, Australië, die nieuws over gezondheid en wetenschap rapporteert.