Meer nieuws op Socinet
dinsdag, 27 februari 2024

Belastingdienst schatte frauderisico regelmatig in op nationaliteit of uiterlijk


Het risico op fraude is door de Belastingdienst tussen 2014 en 2019 “met enige regelmaat” ingeschat op basis van “persoonskenmerken zoals nationaliteit of uiterlijk voorkomen”. Dat concludeert accountantsbureau PwC na onderzoek naar zwarte lijsten bij de fiscus. De onderzoekers spreken dinsdag van “tientallen” voorbeelden die ze vonden in het onderzoek naar een omstreden fraudesysteem dat de Belastingdienst gebruikte.

Het onderzoek van PwC werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Financiën. Uit het onderzoek blijkt verder dat er zeer waarschijnlijk mensen geweigerd zijn voor schuldsanering, kwijtschelding van belastingschuld of een persoonlijke betalingsregeling als er vermoedens waren van fraude die nog niet bewezen waren.

Ook bevestigt PwC dat de privacy van burgers op de zwarte lijst geschonden werd doordat registraties nooit verwijderd werden. Daarnaast zouden bij naar schatting 11 procent van de mensen bijzondere persoonsgegevens of informatie over de nationaliteit hebben gestaan. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) trok eerder al een soortgelijke conclusie.

De Fraude Signalering Voorziening (FSV), bekend als de zwarte lijst van de Belastingdienst, bestond sinds 2014 en werd in februari 2020 afgeschaft na signalen dat het systeem in strijd was met de privacyregels.

Ondertussen wordt er volgens staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) een nieuw systeem ontwikkeld, dat zal worden gebruikt na goedkeuring door de AP en de functionaris voor gegevensbescherming.

Belastingdienst gaat mensen die werden uitgesloten benaderen

De fiscus gaat de mensen identificeren die dingen misgelopen zijn doordat er vermoedens van fraude waren en “hen benaderen”. Van Rij wil aan de Tweede Kamer een tegemoetkomingsregeling voor deze mensen voorleggen, schrijft hij in een Kamerbrief.

Om te voorkomen dat er nog nationaliteitsgegevens bekend worden, is de Belastingdienst een zogenoemde veegactie gestart voor lijsten waar die gegevens in voorkomen. Van Rij noemt het “onacceptabel” dat in het verleden mensen werden uitgesloten op basis van hun nationaliteit.

Bron: NU.nl

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.