Wat is een hoge bloeddruk?
De bloeddruk van een persoon kan gedurende de dag flink schommelen. Een bloeddruk van 120/80 wordt beschouwd als een ideale bloeddruk, maar iets hoger of iets lager komt zeker voor. De bloeddruk staat namelijk continu onder invloed van wat we doen. We spreken pas van een hoge bloeddruk wanneer deze 140/90 of hoger is. Wanneer de bloeddruk 180/110 is spreken we van een ernstig verhoogde bloeddruk.
Waarom een hoge bloeddruk niet gezond is
Een hoge bloeddruk staat ook wel bekend als een stille aandoening. Als je lijdt aan een hoge bloeddruk merk je daar lange tijd niets van. Toch staan de bloedvaten onder hoge druk en kan het lichaam flinke schade oplopen.
Een hoge bloeddruk kan leiden tot schade aan de hersenen, het hart, de nieren en de grote bloedvaten. Mogelijk klachten die je kunt ervaren bij een hoge bloeddruk zijn hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid, stuipen, wazig zicht en kortademigheid.
Deze klachten doen zich vaak pas voor als er sprake is van een zeer hoge bloeddruk of een langdurig hoge bloeddruk.
15 tips om de hoge bloeddruk te verlagen
Kurkuma
Een eenvoudige manier om een hoge bloeddruk te verlagen, is het toevoegen van kurkuma aan je voedsel. Kurkumapoeder kan voor het geven van een speciale smaak en kleur aan veel voedingsmiddelen worden toegevoegd.
Bananen
Het kaliumgehalte in bananen zorgt voor vele voordelen en je kunt bananen gemakkelijk meenemen als snacks, die je overal kunt eten. Een banaan is vaak een perfecte portie en je hoeft ze ook niet te wassen voordat je ze eet.
Olijfolie
Rijk aan polyfenolen en omega-6, die een positief effect hebben op hypertensie, vooral bij vrouwen.
Magere zuivelproducten
Zoals melk en yoghurt, die de hoeveelheid calcium verhogen en de elektrolytenbalans helpen herstellen.
Granaatappel
Vers of in sap zonder toegevoegde suiker geconsumeerd, nuttig vanwege de grote hoeveelheid kalium die het bevat.
Lijnzaad
Rijk aan natuurlijke omega-3 waaronder alfa linolzuur en peptiden met een gunstig effect op de bloeddruk.
Chocolade
In matige hoeveelheden en met minstens 70% cacao, is het een van de meest effectieve bloeddrukverlagende voedingsmiddelen, dankzij het hoge gehalte aan polyfenolen, voorlopers van salpeterzuur, dat de verwijding van de bloedvaten stimuleert.
Bieten en bietensap
Bieten zijn ook rijk aan nitraten, die bijdragen tot vaatverwijding en zo de bloeddruk op de slagaderlijke wanden verlichten.
Vette vis
Zoals sardines, ansjovis, makreel, tonijn, witte tonijn en haring, zijn rijk aan omega-3.
Eet minder rood vlees om een hoge bloeddruk te verlagen
Rundvlees en varkensvlees zouden bij veel mensen een bloeddruk verhogende werking kunnen hebben. Vervang rood vlees voor bijvoorbeeld kip, vette vis, kalkoen of vleesvervangers. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk vaak veel minder zout.
Knoflook
Het eten van knoflook wordt vaak aangeraden om je bloeddruk te verlagen. Dit is ook echt bewezen in onderzoeken. Knoflook bevat namelijk het stofje allicine. Dit zorgt ervoor dat de spiercellen in je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk kunnen laten zakken.
Kersen
De consumptie van kersen verlaagt zowel de systolische als de diastolische bloeddruk bij zowel jonge als oudere volwassenen. De fenolzuren die in kersen worden aangetroffen hebben vaatontspannende en antihypertensieve eigenschappen hebben die je bloeddrukwaarden verlagen en een te hoge bloeddruk voorkomen.
Havermout
Havermout is een gezond voedingsmiddel omdat het rijk is aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Mensen eten havermout vaak als ontbijt om zo hun gezondheid op peil te houden.
Gember
Van het eten van gember is bewezen dat het de bloedcirculatie of de bloedstroom kan verhogen en de spierverwante bloedvaten kan ontspannen. Het zorgt ervoor dat het bloed gemakkelijk en snel door het hele lichaam kan stromen.
Seizoensfruit en -groenten
Altijd vers, mag in overvloed worden geconsumeerd.